Welke factoren beïnvloeden de lokale ranking van Google?

Welke factoren beïnvloeden de lokale ranking van Google?
13 januari 2022 Roald google mijn bedrijf, ranking factors

Steeds meer lokale ondernemers zien de waarde in van goede online marketing. Steekt dat namelijk goed in elkaar, dan resulteert dat vrijwel altijd in meer aankopen, aanmeldingen of aanvragen. En dat wil je als ondernemer natuurlijk! Om met je bedrijf goed te scoren in de online zoekresultaten, is het algoritme van Google heel belangrijk. Dat algoritme is gebaseerd op allerlei factoren. Door rekening te houden met de juiste factoren, is de kans groter dat je bedrijf op hoge posities gaat scoren in Google. Maar wil je dat bereiken, dan moet je wel weten welke factoren voor de Google-rangschikking het belangrijkst zijn. Kennis hierover kan je bovendien een voorsprong geven op concurrenten die óók steeds meer het belang van SEO gaan inzien.

BrightLocal, een bekend lokaal SEO-platform, heeft eind 2021 onderzoek gedaan naar lokale SEO ranking factoren. Dat onderzoek is gebaseerd op de grootschalige Local Search Ranking Factors Survey van Whitespark. De uitkomsten van deze survey geven veel inzicht op het gebied van lokale SEO. Wij hebben de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij gezet.

Local Pack en Local Organic

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen ‘Local Pack’ en ‘Local Organic’. Dat komt omdat Google verschillende algoritmes voor beide gebruikt en daar dus ook verschillende factoren bij komen kijken. In dit geval worden met Local Pack de Google Bedrijfsprofielen bedoeld en met Local Organic de gelokaliseerde organische zoekresultaten, oftewel de blauwe websitelinks die je onderin ziet staan (onder de Google Bedrijfsprofielen). Op onderstaande afbeelding zie je het verschil.

Verschil tussen Local Pack en Local Organic

Verschil tussen Local Pack en Local Organic

De belangrijkste lokale SEO ranking factoren voor Local Pack en Local Organic

Hieronder zie je voor zowel Local Pack als Local Organic de belangrijkste ranking factoren voor lokale SEO. Achter elke factor zie je een percentage staan. Dit percentage is een uitkomst van de antwoorden die lokale SEO experts gaven op de vraag: Wat waren de belangrijkste ranking factoren voor lokale SEO in 2021?

Local ranking factors 2021

Local ranking factors 2021

Local Pack

 1. Optimaal ingericht Google Bedrijfsprofiel (36%)
 2. Reviews (17%)
 3. Paginaoptimalisaties (16%)
 4. Links vanuit relevante externe websites en interne links (13%)
 5. Bezoekersgedrag (o.a. klikfrequentie en verblijfstijd op website) en citations (7%)
 6. Individuele factoren (o.a. zoekgeschiedenis en type apparaat) (4%)

Local Organic

 1. Paginaoptimalisatie (34%)
 2. Links vanuit relevante externe websites en interne links (31%)
 3. Bezoekersgedrag (o.a. klikfrequentie en verblijfstijd op website) (11%)
 4. Citations (7%)
 5. Individuele factoren (o.a. zoekgeschiedenis en type apparaat) en optimaal ingericht Google Bedrijfsprofiel (6%)
 6. Reviews (5%)

De top 3 belangrijkste individuele factoren voor lokale zoekresultaten

Er zijn ook verschillende individuele acties die je kunt ondernemen om je ranking in de lokale zoekresultaten vergroten. Deze individuele acties vallen onder bovengenoemde factoren, zoals het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel en paginaoptimalisatie. De top 3 van deze individuele factoren voor lokale zoekresultaten zijn:

Local Pack

 1. Een juiste primaire Google Bedrijfsprofiel-categorie aangeven
 2. Zorgen voor kwalitatief goede en autoritaire inkomende links naar je domein
 3. Trefwoorden in de bedrijfstitel van het Google Bedrijfsprofiel

Local Organic

 1. De hoeveelheid kwalitatieve content op je website
 2. Nabijheid van het bedrijfsadres tot de zoeklocatie
 3. Interne links binnen je hele website

We lichten de belangrijkste ranking factoren voor je uit, waarbij ook diverse individuele factoren (zoals die in de opsommingen hierboven) aan bod komen.

Een optimaal ingericht Google Bedrijfsprofiel

De waarde en impact van een optimaal ingericht Google Bedrijfsprofiel lijkt met de jaren groter te worden. Uit onderzoek van Google blijkt namelijk dat als een bedrijf een volledig ingericht Google Bedrijfsprofiel heeft, de kans dat bezoekers een bezoek brengen aan hun website met 70% stijgt. Ook verhoogt de kans met 50% dat bezoekers een aankoop via de website zullen doen. De moeite waard om aandacht aan te besteden dus!

Binnen deze categorie zijn er verschillende individuele acties die je kunt ondernemen. Dit zijn acties die jouw Google Bedrijfsprofiel completer maken en die Google als belangrijk acht voor de waarde van jouw profiel. Het gaat in dit geval om:

 • Een juiste primaire Google Bedrijfsprofiel-categorie
 • Zoekwoorden laten terugkomen in de bedrijfstitel van je profiel
 • Extra Google Bedrijfsprofiel-categorieën toevoegen
 • Het verifiëren van het Google Bedrijfsprofiel

Deze acties zijn belangrijk, maar vereisen niet veel tijd: eenmaal ingesteld, kun je hier niet veel aan veranderen. Bovendien heb je op de meeste van deze acties niet echt invloed of mogelijkheden om deze verder te optimaliseren. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld geen zoekwoorden in de bedrijfsnaam staan? Dan kun je hier niets aan veranderen (zonder de voorwaarden van Google te schenden).

Wat kun je dan wel doen om jouw Google Bedrijfsprofiel te blijven optimaliseren? Een waardevolle tip is om je profiel consistent aan te vullen met relevante Google Posts en foto’s. Zo blijft je profiel volledig en up-to-date en vergroot je de kans dat bezoekers via deze onderdelen op jouw website belanden.

Lees ook: 10 tips voor het schrijven van effectieve Google Posts

Reviews

Ook reviews blijken al jaren een belangrijke ranking factor voor lokale SEO te zijn. Het gaat hierbij onder andere om de hoeveelheid en diversiteit aan beoordelingen. Goede reviews zijn bovendien onmisbaar als je het aantal conversies op je website, zoals kliks, aankopen of aanmeldingen, wilt verhogen.

Wist je trouwens dat…

 • Je echt niet alleen maar positieve reviews hoeft te verzamelen om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen? Een mix van positieve en negatieve reviews werkt het beste.
 • Je meer reviews kunt verzamelen door dit heel eenvoudig aan je klanten te vragen? Uit onderzoek blijkt dat 67% van de consumenten die gevraagd wordt om een review achter te laten, dit gewoon doet.

In dit artikel staan meer statistieken van online reviews uitgewerkt. Je ziet met deze statistieken in hoe waardevol het is om écht werk te maken van je recensies.

Paginaoptimalisaties

Individuele paginaoptimalisaties, dus optimalisaties op de pagina’s van je website, zijn ontzettend belangrijk om hoger in de zoekmachineresultaten van Google te komen. Weten wat je precies moet doen om dit te bereiken is dan ook goud waard. Het gaat in dit geval om:

 • Correcte NAP-gegevens op je website, dus naam, adres en plaats
 • Belangrijke trefwoorden in titels zetten
 • Het vermelden van de locatie van je bedrijf op meerdere plekken op de website

Google hecht tegenwoordig bovendien veel waarde aan de kwaliteit van de content die op je website staat. Blogs met meer informatie over gerelateerde onderwerpen en FAQ’s, oftewel veel gestelde vragen, zijn dan ook onmisbaar op jouw website. Ben je nog niet begonnen met bloggen? Begin daar dan gelijk mee. Er is genoeg om over te schrijven! Nog een extra tip: laat ook in je blogs de locatie van je bedrijf terugkomen. De locatie is een belangrijke indicator voor Google om websites te ranken en die wil je dan ook zoveel mogelijk verwerken.

Om de waarde van je website te verhogen, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk relevante websites naar jouw website linken. Hoe meer van zulk linkverkeer plaatsvindt, hoe meer Google denkt “deze website moet wel relevant zijn“. En dat draagt eraan bij dat je website dus hoger zal scoren in de zoekresultaten.

De links vanuit externe relevante websites worden ook wel backlinks genoemd. Het uitzoeken van kwalitatieve backlinks kan een moeilijke en tijdrovende taak zijn – maar het is wel de moeite waard. Kies je namelijk slechte backlinks uit, dan kan dat zelfs schadelijk zijn voor je website. Er bestaan verschillende tools die je helpen om de kwaliteit van externe websites te beoordelen, zoals Majestic, Ahrefs of Moz. De beoordeling van deze tools weerspiegelen de websitekwaliteit, waarbij een hoger cijfer een hogere kwaliteit en betrouwbaarheid betekent.

Ook interne links, dus links binnen je eigen website, zijn belangrijk. Dat betekent dat je pagina’s van je website onderling laat linken. Heb je bijvoorbeeld een pagina geschreven over een bepaald product uit je collectie? Dan kun je op andere productpagina’s een link naar deze productpagina verwerken. Het is daarbij aan te raden om belangrijke zoekwoorden zoveel mogelijk als anchor, ook wel linktekst, te gebruiken.

Wil je het aanvragen van kwalitatieve backlinks bij externe relevante websites liever uitbesteden? Bij Vind Mij Online helpen we je er graag mee. Neem gerust eens contact met ons op en ontdek hoe wij je hiermee van dienst kunnen zijn.

Bezoekersgedrag

Klikfrequentie, tijdsverblijf op je website en het aantal kliks om te bellen naar je bedrijf: het zijn allemaal factoren die vallen onder de categorie Bezoekersgedrag. Bezoekersgedrag is een ranking factor voor lokale SEO die nog steeds belangrijk is, maar wel in belang afneemt als we de cijfers van de survey moeten geloven. Het is ook een factor waar je maar tot op bepaalde hoogte invloed op hebt, omdat het om acties gaat die door de zoeker ondernomen worden.

Wat kun je dan wél doen om het bezoekersgedrag te beïnvloeden? Daarvoor komen we terug bij één van de belangrijkste ranking factoren voor lokale SEO en dat is het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel. Zorg voor de juiste contactgegevens, schrijf relevante Google Posts waarmee je mensen verleidt om actie te ondernemen en voeg foto’s toe van de producten die je verkoopt. Blijf bovendien altijd bezig met het verzamelen van reviews. Kortom: zorg ervoor dat je de kans op conversie zoveel mogelijk vergroot.

Citations

Als je kennis over lokale SEO niet zo groot is, dan is het niet gek dat er bij het woord ‘citations’ niet meteen een belletje gaat rinkelen. Simpel gezegd zijn citations bedrijfsvermeldingen op externe websites. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld denken aan een vermelding op www.openingstijden.nl of www.detelefoongids.nl. De vermelding bestaat vrijwel altijd uit de bedrijfsnaam, adresgegevens en het telefoonnummer van je bedrijf.

Citations maken dat de relevantie en vindbaarheid van jouw bedrijf in de regio vergroot. Correcte bedrijfsgegevens op zo’n externe website zorgen er bovendien voor dat het vertrouwen van de consument in jouw bedrijf stijgt. Ook hierom loont het dus om aandacht te schenken aan deze ranking factor, hoewel uit onderzoek blijkt dat citations de afgelopen jaren wel geleidelijk aan iets minder belangrijk zijn geworden binnen lokale SEO.

Wil je graag hulp bij het aanvragen van citations? Neem dan contact met ons op.

Individuele factoren

Zowel bij Local Pack als Local Organics komen individuele (persoonlijke) factoren als een van de minst belangrijke ranking factoren uit de survey. Dat is niet verwonderlijk, want hier heb je als lokaal bedrijf nu eenmaal het minst invloed op. Het gaat in dit geval namelijk om factoren als zoekgeschiedenis, zoeklocatie en zoekapparaat, oftewel het apparaat waarmee in Google gezocht wordt (mobiel of desktop).

Grotere, (inter)nationaal opererende bedrijven die belang hechten aan algemene zoekresultaten, kunnen hun website personaliseren door bijvoorbeeld hun websitecontent in meerdere talen te vertalen. Dit is echter alleen aan te raden als je met je bedrijf klanten bedient in landen met verschillende moedertalen of als je bedrijf gevestigd is in een multiculturele stad.

Een hoop om rekening mee te houden…

Dat begrijpen we bij Vind Mij Online maar al te goed. Daarom nemen we je graag een hoop werk uit handen. Zo kun jij je bezighouden met het runnen van je bedrijf, terwijl wij ervoor zorgen dat de lokale vindbaarheid van je bedrijf aanzienlijk verbetert. En dat zul je al snel genoeg merken! Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust eens contact met ons op. We leren jou en je bedrijf graag kennen.

Vind mij Online nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van online marketing voor lokale bedrijven.

  Roald Craenen

  Roald Craenen

  Met meer dan 15 jaar ervaring in SEO, online marketing, webdesign en webdevelopment verbeter ik dagelijks de vindbaarheid van zowel grote als kleine bedrijven.

  Recente artikelen

  Onze tips voor het beginnen van een webwinkel

  Onze tips voor het beginnen van een webwinkel

  28 februari 2024 Lisa

  Steeds meer lokale ondernemers zien de waarde in van goede online marketing. Steekt dat […]

  Lees meer
  7 Tips voor de ideale horeca website

  7 Tips voor de ideale horeca website

  28 februari 2024 Lisa

  Steeds meer lokale ondernemers zien de waarde in van goede online marketing. Steekt dat […]

  Lees meer
  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  26 januari 2024 Lisa

  Steeds meer lokale ondernemers zien de waarde in van goede online marketing. Steekt dat […]

  Lees meer
  Vindbaar worden? Neem contact op!
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies