Onze tips voor het beginnen van een webwinkel

Onze tips voor het beginnen van een webwinkel
28 februari 2024 Lisa tips, webwinkel

Denk jij eraan om een online webshop te starten? Lees dan dit artikel aandachtig door. Wij delen onze meest belangrijke tips om jouw webwinkel zo goed mogelijk van de grond te krijgen. Van een domeinnaam kiezen tot het invullen van jouw webshop, een webwinkel beginnen doe je zo!

De basis van een online webshop starten: de checklist

Je hebt je concept al helemaal uitgedacht en je weet wat je wilt gaan verkopen. Dan is het nu tijd voor de eerste stappen naar het beginnen van een eigen webwinkel! Een webshop beginnen doe en mag je niet zomaar, hier zitten een aantal regels aan verbonden voor je producten kan verkopen. Neem de onderstaande checklist goed door.

1. Doe vooronderzoek

Als je een idee hebt wat je wil verkopen, kijk voor het starten van een online webshop eerst naar de concurrentie. Hoe groot is de markt waarin je je wilt begeven? Als de markt (en bijbehorende concurrentie) al heel groot is, moet je er rekening mee houden dat het lange tijd kan duren voordat jouw shop goed van de grond komt.

Bekijk wat voor producten je wil aanbieden en naar welke producten vraag is, hoe ga je jezelf hierin onderscheiden? Door je te focussen op een niche in de markt zorg je voor betere succeskansen, probeer hier dus over na te denken. Bepaal ook wie je doelgroep is (leeftijd, persoonseigenschappen, locatie). Door een goed vooronderzoek te doen ga je beter voorbereid de markt op en zijn de kansen voor succes ook groter.

2. Leg je naam en domeinnaam vast

Dan misschien wel de belangrijkste vraag voordat je een online winkel gaat beginnen: hoe gaat jouw webshop heten? Voordat je alles in gang zet om een webwinkel te beginnen, zorg je dat je een sterke merknaam hebt. Denk ook na over een goede domeinnaam. Een domeinnaam mag nog niet in gebruik zijn, dus wees origineel en laat hem aansluiten op de merknaam!

3. Schrijf je domeinnaam in bij de KVK

Nu je een domeinnaam geclaimd hebt, kun je je met deze domeinnaam inschrijven bij de KVK. De aanvraagprocedures en voorwaarden verschillen per gemeente, houd dit goed in de gaten of neem contact op met jouw gemeente.

4. Denk na over de website structuur

Nu de praktische zaken uit de weg zijn, is het tijd voor het leuke gedeelte: jouw website indelen! Als het gaat om webwinkels is de structuur een van de belangrijkste dingen. Hoe makkelijk zijn jouw producten te vinden? Hoe snel kan iemand een product afrekenen? Zorg er voor dat de website makkelijk te navigeren is, en dat klanten alles gemakkelijk kunnen vinden.

Om dit op een ijzersterke manier op te bouwen doe je keyword research van tevoren. Met (betaalde) tools zoals Ahrefs doe je grondig onderzoek naar het zoekgedrag van jouw doelgroep. Als je het zoekgedrag van jouw doelgroep van tevoren in kaart brengt, kun je de structuur hierop verder bouwen.

5. Zorg voor unieke productteksten

Dit is een hele belangrijke, ook als je heel veel producten verkoopt. Om succesvol een online webshop te starten moeten al jouw producten een unieke producttekst hebben. Gekopieerde of lege teksten zijn een no-go. Unieke productteksten dragen enorm bij aan jouw online vindbaarheid én zijn een manier om jouw expertise aan de klant te laten zien. De klant weet in één opslag wat hij koopt, en de verbeterde online vindbaarheid is ook geen overbodige luxe.

Nog een voordeel van eigen productteksten schrijven, is dat je jouw ervaring en expertise kan delen met potentiële klanten. Wees niet bang om jouw mening over je producten te geven, dit wordt alleen maar gewaardeerd!

6. Denk na over de uitstraling van jouw webshop

Denk ook na over de uitstraling van jouw webshop. Een webwinkel beginnen lijkt misschien makkelijk, het is namelijk laagdrempeliger en toegankelijker dan een fysieke winkel, maar er komt alsnog heel veel bij kijken. Wat wil je met jouw webshop uitstralen? Sinds de coronaperiode is het aantal webwinkels in Nederland flink gestegen en zit er nog steeds een stijgende lijn in het aantal nieuwe webwinkels. Er is een goede kans dat je behoorlijk wat concurrentie krijgt, denk daarom na hoe je jouw winkel kan onderscheiden van zijn concurrenten.

De regels voor online verkopen

Een webwinkel moet zich altijd aan een aantal regels houden. Neem dus ook even de wetten en regels door voor het starten van jouw online webshop! Denk hierbij onder andere aan:

 • De verplichte bedrijfsgegevens (die moeten makkelijk zichtbaar zijn).
 • Regels rondom cookies.
 • Informatie over de levering van je producten.
 • De betaling.
 • Garantie van je producten.
 • De bedenktijd (14 dagen bij een online winkel).
 • De grenzen van online beïnvloeden.
 • De verplichte informatie over de aankoop.
 • Het bestelproces.

Doe voldoende onderzoek naar de wetten en regels rondom online verkopen, voor jouw specifieke producten en rondom het runnen van een online winkel. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Een webwinkel beginnen doe je met Vind mij Online

Weet je niet waar te beginnen met een online winkel? Geen zorgen, wij staan klaar om je te assisteren. Wij ontwikkelen graag een webwinkel voor jouw bedrijf die binnen 1 tot 4 weken live kan gaan en volledig SEO-geoptimaliseerd is. De nieuwe webshop wordt gebouwd in WooCommerce, de webshop-plugin van WordPress, en na de lancering is deze volledig van jou. We bieden ook ondersteuning bij het schrijven van de juiste content. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Vind mij Online nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van online marketing voor lokale bedrijven.

  Recente artikelen

  7 Tips voor de ideale horeca website

  7 Tips voor de ideale horeca website

  28 februari 2024 Lisa

  Denk jij eraan om een online webshop te starten? Lees dan dit artikel aandachtig […]

  Lees meer
  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  26 januari 2024 Lisa

  Denk jij eraan om een online webshop te starten? Lees dan dit artikel aandachtig […]

  Lees meer
  Shopify alternatief? Dit is waarom WordPress een goede keuze is!

  Shopify alternatief? Dit is waarom WordPress een goede keuze is!

  6 oktober 2023 Annemarie

  Denk jij eraan om een online webshop te starten? Lees dan dit artikel aandachtig […]

  Lees meer
  Vindbaar worden? Neem contact op!
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies