Je bedrijf verwijderen uit Google Mijn Bedrijf en Google Maps

Je bedrijf verwijderen uit Google Mijn Bedrijf en Google Maps
24 februari 2021 Roald google maps, google mijn bedrijf, tips

Het spreekt voor zich dat veel ondernemers hun bedrijf graag aan Google Maps of Google Mijn Bedrijf willen toevoegen. Veel potentiele klanten maken immers gebruik van Google en steeds meer mensen zijn op zoek naar lokale bedrijven online. Het verwijderen van een bedrijf op Google Maps of Google Mijn Bedrijf ligt echter niet zozeer voor de hand. Toch kan het voor komen dat je jouw bedrijf graag wilt verwijderen uit Google.

Waarom een bedrijf verwijderen uit Google Mijn Bedrijf?

Er zijn diverse redenen voor het verwijderen van een bedrijf uit Google Mijn Bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw bedrijf failliet is, of dat je je bedrijf opheft of verkoopt. Daarnaast kun je uit privacy-oogpunt je bedrijf verwijderen. Een laatste veel voorkomende reden voor het verwijderen van een bedrijf is een verhuizing en/of verandering van bedrijfsnaam. Juist dan is het echter NIET verstandig je bedrijf uit Google Maps en/of Google Mijn Bedrijf te verwijderen. De volledige historie verdwijnt daarmee, evenals je zuurverdiende reviews. Bij een verhuizing of naamswijziging is het daarom verstandiger gewoonweg de gegevens van je bedrijf te wijzigen.

Bedrijfsgegevens verwijderen in Google Mijn Bedrijf

Wanneer je zeker weet dat je je bedrijf van Google wilt verwijderen, kun je dat het beste doen in Google Mijn Bedrijf (https://www.google.nl/business/). Als je bedrijf geclaimd en geverifieerd is, ben jij de eigenaar van jouw bedrijfsvermelding op Google. Zo weet je zeker dat jij de volledige controle hebt over je eigen bedrijf op Google. Het verwijderen van een bedrijf in Google Mijn Bedrijf zorgt ervoor dat het proces vrij snel en simpel verloopt. Het gaat als volgt:

 1. Login op https://www.google.nl/business/
 2. Klik op jouw bedrijf (of het bedrijf dat je wilt verwijderen)
  Google Mijn Bedrijf
 3. Klik op “deze vermelding sluiten of verwijderen”
  Bedrijfsgegevens sluiten of verwijderen
 4. Klik op “markeren als permanent gesloten”
  Bedrijf markeren als permanent gesloten

NB: Het is belangrijk dat je klikt op “markeren als permanent gesloten” in plaats van “vermelding verwijderen”. Wanneer je voor het laatste kiest, dan verwijder je jouw bedrijf enkel uit je account, niet uit Google. Je bedrijf blijft hierdoor gewoon bestaan en blijft vindbaar in Google of Google Maps.

Bedrijf verwijderen zonder Google Mijn Bedrijf

Wanneer je jouw bedrijf niet geclaimd en geverifieerd hebt in Google Mijn Bedrijf kun je nog steeds een bedrijf verwijderen. Echter is het niet 100% zeker dat het bedrijf daadwerkelijk uit Google wordt verwijderd. Google dient de aanvraag namelijk te controleren en kan deze door middel van andere signalen verifiëren. Daarnaast kan het verwijderen van je bedrijf op deze manier langer duren. We raden dan ook sterk aan eerst je bedrijf te claimen en verifiëren in Google Mijn Bedrijf.

Mocht je je bedrijf toch willen verwijderen zonder Google Mijn Bedrijf, dan doe je dit als volgt:

 1. Ga naar https://www.google.nl/
 2. Log in met je Google account (dit is vereist!)
 3. Zoek naar je bedrijf door je bedrijfsnaam in te typen
 4. Als je je bedrijf hebt gevonden, klik je rechts op “bewerking voorstellen” of “Feedback”
  Bewerking voorstellen in Google
 5. Klik op “Deze plaats verwijderen”
  Bedrijf verwijderen uit Google

Nadat je deze stappen hebt doorlopen, krijgt Google een melding van jouw actie en gaat deze controleren. Je ontvangt zelf hoogstwaarschijnlijk een bevestiging van je actie. Ook wordt je op de hoogte gehouden van de status van je bewerking.

Bedrijf permanent gesloten

Wanneer je een van bovenstaande stappen hebt doorlopen, en daarmee je bedrijf hebt verwijderd uit Google Mijn Bedrijf en Google Maps, wordt het bedrijf gemarkeerd als “permanent gesloten”. Je bedrijf is dus (nog niet) volledig verwijderd. Het is helaas niet mogelijk je bedrijf direct te verwijderen. Google toont een bedrijf nog een onbepaalde tijd op Google en Google Maps, weliswaar gemarkeerd als permanent gesloten. Google doet dit om mensen te informeren dat dit bedrijf heeft bestaan, maar vanaf heden is gesloten. Daarnaast biedt Google de mogelijkheid om bedrijfseigenaren toch nog een kans te geven het bedrijf opnieuw te openen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het bedrijf per ongeluk is verwijderd, of wanneer iemand anders kwaadwillig het bedrijf heeft proberen te verwijderen.

Bedrijf is permanent gesloten

Europese privacywet

Een andere optie om je bedrijf van Google te verwijderen, is door gebruik te maken van de Europese wetgeving omtrent privacy, ofwel de Europese privacywet of AVG. Google stelt dat personen of hun vertegenwoordigers die een lokale vermelding willen verwijderen uit Google of Google Maps, deze een formulier in moeten vullen. Na het invullen van het formulier wordt het verzoek behandeld. Soms wordt om meer informatie gevraagd over het lokale bedrijf en/of de persoon die dit verzoek indient. De uitkomst van het verzoek wordt altijd per email verstuurd. Mocht het bedrijf niet verwijderd worden, wordt uitgelegd waarom. Meer informatie over een Europees privacy verzoek vind je hier: https://support.google.com/local-listings/answer/9851100. Wil je het formulier invullen, klik dan hier: https://support.google.com/legal/contact/lr_pir

Kom je er niet uit?

Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij kunnen je helpen jouw bedrijfsvermelding te verwijderen of te wijzigen. Uiteraard kunnen we je ook helpen jouw bedrijf beter vindbaar te maken.

Vind mij Online nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van online marketing voor lokale bedrijven.

  Roald Craenen

  Roald Craenen

  Met meer dan 15 jaar ervaring in SEO, online marketing, webdesign en webdevelopment verbeter ik dagelijks de vindbaarheid van zowel grote als kleine bedrijven.

  Recente artikelen

  Onze tips voor het beginnen van een webwinkel

  Onze tips voor het beginnen van een webwinkel

  28 februari 2024 Lisa

  Het spreekt voor zich dat veel ondernemers hun bedrijf graag aan Google Maps of […]

  Lees meer
  7 Tips voor de ideale horeca website

  7 Tips voor de ideale horeca website

  28 februari 2024 Lisa

  Het spreekt voor zich dat veel ondernemers hun bedrijf graag aan Google Maps of […]

  Lees meer
  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  Grote veranderingen voor bedrijven met een Google-bedrijfsprofiel: wat betekent dit voor jou?

  26 januari 2024 Lisa

  Het spreekt voor zich dat veel ondernemers hun bedrijf graag aan Google Maps of […]

  Lees meer
  Vindbaar worden? Neem contact op!
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies
  Wij scoren gemiddeld een 9,8 op basis van 18 recensies